LittleBits

Publicatie5

Voordat je aan de slag kunt met het maken van je eigen nieuwe niet bestaande product, is het belangrijk om eerst iets te weten van wat LittleBits zijn. LittleBits zijn namelijk kleine stukjes elektronica die je doormiddel van magneetjes aan elkaar kunt verbinden. Zo’n stukje elektronica wordt ook wel een module genoemd.

85813737
‘Module’

Elk stukje elektronica heeft zijn eigen functie. Door de grote hoeveelheid verschillende modules kun je een haast oneindige hoeveelheid van combinaties maken en daarmee nieuwe producten uitvinden. Het wordt helemaal interessant als je LittleBits combineert met andere materialen zoals Lego, of gewoon ‘huis-, tuin- en keukenmaterialen.

De kleuren

littlebits kleuren

 

Blauw = Power
Roze = Input
Oranje = Wire
Groen = Output

Modules met blauwe connectoren zijn de modules die je project van stroom voorzien. Elke creatie die je maakt begint met een blauwe power module.

Modules met roze connectoren zijn de knoppen, schakelaars en sensoren; de ogen en oren van het systeem. Ze meten hun omgeving om dingen te laten gebeuren. Deze modules beïnvloeden alleen de modules die achter hen zijn geplaatst.

Modules met groene connectoren zijn de modules die dingen laten gebeuren. Deze modules ‘doen iets’.

Modules met oranje connectoren maken het mogelijk je creatie uit te breiden en te laten vertakken.


Even oefenen… 

Opdracht: Maak een lamp die aan gaat als het donker wordt.

Benodigdheden: 

 Gebruik tenminste drie van de vier modules plus een batterij en kabel. (Tip: gebruik de schroevendraaier en de schakelaar.) Kun je ook een knipperlicht maken?

Nog even oefenen… 

Opdracht: Maak iets tofs, dat iets doet…
Benodigdheden: Verschillende modules en eventueel Lego of andere materialen zoals bijvoorbeeld karton. Gebruik je fantasie!
Vind je deze opdracht lastig zoek dan op internet naar voorbeelden.Of download het bestand van De Uitvindschuur via de onderstaande link.Van pagina 13 t/m 25 vind je een aantal mooie voorbeelden.
Wil je weten wat een module doet probeer dit dan vooral gewoon uit.  Nog steeds geen idee? Zoek dan op internet, of open de onderstaande link.